Необходими продукти: 700 гр. брашно250 гр. Мляко 3-4 кокоши яйца1 жълтък200 гр.

...
Необходими продукти: 700 гр. брашно250 гр. Мляко 3-4 кокоши яйца1 жълтък200 гр.
Коментари Харесай

Великденски козунак тип цвете

Необходими артикули:

 

700 гр. брашно

250 гр. Мляко

 3-4 кокоши яйца

1 жълтък

200 гр. краве масло

1/2 чаша пудра захар

Щипка сол

1 пакетче суха квас (12 гр.)

1 пакетче ванилия

2 шепи едри стафиди без семки

Сусамено семе

7 яйчени черупки

Малко олио

 

Начин на подготвяне:

Разтворете захарта в топло мляко и прибавете маята. Разбъркайте и оставете сместа на топло за 15 минути. В пресятото брашно прибавете втасалата квас, яйцата, размекнатото масло и ванилията. Омесете тесто и го оставете на топло за 30-60 мин., покрито с забрадка. Когато размерът на тестото нарасне двойно, прибавете стафидите, разбъркайте и разделете тестото на три елементи. За задачата първо го разделете надве, а след това откъснете от едната половинка малко парче. Поставете по-голямата част от тестото в кръгла силиконова тава. Разстелете го и о намажете с олио. После го разрежете с изострен нож на осем елементи от центъра, без да прерязвате външния борд. Обърнете всеки триъгълник на открито. В центъра постелете междинното по мярка парче тесто и повторете процедурата. Сложете най-малкото парче тесто в средата на готовото „ цвете “, наредете в него яйчените черупки и леко ги притиснете. Намажете тестото със примес от жълтък и мляко.

 

Ако не желаете коричката да е с доста кондензиран цвят, можете и да не смазвате повърхността. Поръсете „ листенцата на цветето “ със сусам.

 

Сложете козунака в загрята до 200 градуса фурна, намалете на 180 градуса и печете 25-30 минути. С дървена съчка за зъби или шиш можете да ревизирате дали е подготвен козунакът. За да не изгори коричката от горната страна, можете да я покриете с влажна хартия.

 

След изпичане извадете черупките и сложете на тяхно място великденски яйца.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР